MAGUNKRÓL

Faalapú Termékek és Technológiák Intézet


Köszöntő

Szeretettel köszöntjük a kedves látogatót a Faalapú Termékek és Technológiák Intézet honlapján!

Intézetünk a Simonyi Károly Kar két, önmagában is jelentős intézete, a Fa- és Papíripari Technológiák Intézet, valamint a Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet összevonásával jött létre 2013. júliusában. Az így létrejött nagy intézet tevékenysége kiterjed az elsődleges és másodlagos faipari technológiák és termékek teljes palettájára, valamint az általános terméktervezés területére. Emellett az intézet munkatársai foglalkoznak egyéb, kapcsolódó területekkel is, melyek közül kiemelkedik a papí- és nyomdaripar, valamint legújabb kutatási területünk, a műanyagipari technológia is.

Az intézet helyileg elsősorban a NymE D épületében található. A papíripari laboratórium és a munkatársak irodái a G épületben, míg a laboratóriumok egy része az egyetem kutatóközpontjában (NRRC épület) kapott helyet.

Az intézet elsősorban két meghatározó alap- és mesterszak oktatásában vállal szerepet. A Faipari mérnöki szakon intézetünk oktatja a technológiával és teméktervezéssel kapcsolatos ismeretek döntő többségét, míg az Ipari termék- és formatervező alapszakot, és a hozzá tartozó mesterszakor teljes egészében intézetünk gondozza.

Az intézet kutatási tevékenysége igen szerteágazó. Projektjeink elsősorban az alábbi öt nagy terület köré csoportosulnak:

  • Kompozitok / faalapú termékek
  • Nanotechnológia
  • Roncsolásmentes faanyagvizsgálat
  • Termékfejlesztés
  • Technológiai fejlesztés

Internetes oldalaink jelenleg ideiglenes állapotban vannak; várjuk az egyetem központi vezetése által megígért informatikai fejlesztést, melynek keretében kialakíthatjuk végleges honlapunkat. Reméljük, az itt található információk addig is hasznosnak bizonyulnak látogatóink számára.

 

Dr. Bejó László
mb. intézetigazgató